Denklik İşlemleri

21-09-2022

Denklik İşlemleri ( Kalfalık/Ustalık Sınavları)

Denklik işlemi, başvuran kişinin durumunun sınavlara girmeye uygun olup olmadığının tespit edilmesi demektir. Bu işlem kalfalık/ustalık sınavlarının ilk aşamasıdır.

Denklik İşlemi başvurusu "EK 1 Başvuru"  Formunun doldurulmasıyla başlar.

Örnek Ek 1 Form İçin TIKLAYINIZ...

Denklik İşlemleri hakkında ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ.

GENEL AÇIKLAMALAR

1-      Başvurular şubat, nisan, haziran, ağustos, ekim, aralık aylarında alınmaktadır.

2-      Başvuranlar 22 yaşını tamamlamış olmalıdır.

3-      1995-1996 eğitim öğretim yılına kadar mezun olanlar en az ilkokul

1995-1996 eğitim öğretim yılından sonra mezun olanlar en az ilköğretim ( ortaokul)Mezunu olmalıdır.

4-      Belge alınmak istenen meslek dalı ile ilgili SGK'lı veya BAĞKUR'lu çalışma olması gerekmektedir.

( SGK dökümündeki MESLEK KODLARINA bakılır.)

5-      Belge almak istediği meslek dalından 1 günden 1799 güne kadar çalışması olanlar kalfalık sınavına girebilirler.

6-      Belge almak istediği meslek dalından 1800 gün ve daha fazla çalışması olanlar önce kalfa sonra ustalık sınavlarına girebilir.

7-      Kalfalık/Ustalık sınavları yazılı ( e- sınav) ve uygulamalı ( BECERİ) sınav olarak iki aşamada yapılır.

8-      Sınavlara katılacak adaylar sınavlarda kullanılacak malzeme giderlerini kendileri karşılayacaktır.

Gerekli olan belgeler

1-   "EK-1_Başvuru_Formu". (Merkezimizden edinilebilir.)( Eksiksiz doldurulacak ve aday tarafından imzalanacak)

2-  ÖĞRENİM BELGESİ aslı ve fotokopisi. ( Diploma, Tasdikname, Kayıt belgesi)

Açık öğretim kurumlarında kayıtlı olanlar öğrenci belgesi verebilir.

e-devlet üzerinden alınan barkodlu ( karekodlu) belgeler geçerlidir.

3-    Kimlik fotokopisi

4-    Biyometrik fotoğraf ( 1 adet)

5-    SGK'lı olarak çalışanlar E-DEVLET veya SGK müdürlüklerinden alacakları  BARKODLU SGK TESCİL ve HİZMET DÖKÜMÜ / İŞYERİ UNVAN LİSTESİ

6-    BAĞKUR'lu olanlar BARKODLU SGK TESCİL ve HİZMET DÖKÜMÜ / İŞYERİ UNVAN LİSTETESİ  ile vergi dairesinden alacakları vergi mükellefiyet yazısı