T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / KARESİ - İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi

Kalfalık Belgesi

KALFALIK BELGESİ NASIL ALINIR?    

 1) 1996-1997 öğretim yılı sonuna kadar 5 yıllık ilkokulu bitirenler, 2010-2011 Öğretim yılı sonuna kadar 8 yıllık ilköğretim okulu mezunu olanlar ve lise-lise dengi okulların ara sınıflarından ayrılanlar ile mezunları, 2011-2012 Öğretim yılından itibaren de Açık Liseye kaydolmak yada lise ve dengi okul mezunu olmak koşulu ile, kapsamda bulunan meslek dallarından birinde çalışıyor olanlar  ve kanun kapsamında bir  meslek dalında çalışanlar Mesleki Eğitim Merkezlerinde meslek dallarının eğitim süresi boyunca haftada bir gün öğrenim gördükten sonra girecekleri kalfalık sınavlarında başarılı olmaları durumunda "Kalfalık Belgesi" alabilirler.        

2) Mesleğin Kanun kapsamına alındığı tarihte 18 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almış olanlar Bakanlıkça ilan edilecek tarihlerde Mesleki Eğitim Merkezlerine başvuruda bulunmaları halinde doğrudan kalfalık sınavlarına katılabilir ve bu sınavlarda başarılı olmaları durumunda "Kalfalık Belgesi" alabilirler . (Bu başvuru ancak af çıktığı zaman yapılır) Başvuru Şartları:         a) Mesleğin kanun kapsamına alındığı tarihte 19 yaşından gün  almış olmak.       b) Mesleğin kanun kapsamına alındığı tarihten önce o işte çalıştığını  Ek II formu ile belgelendirmek.    

3) Mesleğin kanun kapsamına alındığı tarihte 16-18 yaşlarında olanlar kapsam ve süresi bakanlıkça belirlenecek eğitime tabi tutulduktan sonra kalfalık sınavlarına katılabilir ve bu sınavlarda başarılı olmaları durumunda "Kalfalık Belgesi" alabilirler. (Bu başvuru ancak af çıktığı zaman yapılır) Başvuru Şartları:        

a) Mesleğin kanun kapsamına alındığı tarihte 16-18 yaşlarında olmak      

b) Mesleğin kanun kapsamında alındığı tarihte çalışıyor olmak.  

  4) (Denklik yoluyla) Yabancı ülkelerden alınmış kalfalık, ustalık veya kurs belgeleri ile yurt içinde Mesleki Eğitim Merkezleri, Pratik Sanat Okulları, Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu, Halk Eğitim Merkezleri, Yetişkinler Teknik Eğitim Merkezleri vb. kurumlardan alınmış belgeler çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimine geçişte değerlendirilir.(kanun maddesi:35)   "Kalfalık  Belgesi" başvurusunda istenilen belgeler nelerdir?  

1) Tamamı doldurulmuş EK II formu  

2) Öğrenim belgesi aslı ve örneği  

3) Nüfus cüzdanı aslı ve örneği  

4) Dört adet vesikalık fotoğraf  

5) Sağlık ve fiziki durumunun mesleğinin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu  

  Burada adı geçen formları ve belgeleri  "Dökümanlar > Başvuru Formları" bölümünden veya size en yakın Mesleki Eğitim Merkezlerinden temin edebilirsiniz.   ÖNEMLİ! Bir kişinin kapsamda bulunan 153 meslek dallarından birinde kendisine ait iş yeri açabilmesi için ya kendisinin "Ustalık Belgesi" olmalı ya da ustalık belgesi sahibi birini  iş yerinde çalıştırıyor olmalıdır. Aksi takdirde kendisine ait iş yeri açması mümkün değildir.Ayrıca iş yerinde çırak çalıştırabilmesi için de kanunen ya kendisinin "Usta Öğreticilik Belgesi" olmalı ya da usta öğretici belgesi sahibi birini yanında çalıştırıyor olmalıdır.Ustalık Belgesi ve Usta Öğreticilik Belgesi olmayan iş yeri sahipleri bu belgeleri almak için kendilerine en yakın Mesleki Eğitim Merkezlerine başvuruda bulunmalıdırlar.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.09.2022 - Güncelleme: 29.09.2022 13:21 - Görüntülenme: 158
  Beğen | 0  kişi beğendi