T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / KARESİ - İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi

Sorularınız ve Cevaplarımız

Sorularınız-Cevaplarımız

 

 

Verilen Lise Diplomasının Diğer Okulların Diplomasından Farkı Var Mı?

Fark yok. Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin diplomaları Meslek Liselerinin diploması ile aynıdır. Aynı haklara sahiptir. Üniversite sınavına girebilirsiniz.

 

Mesleki Eğitim Merkezine kimler kayıt olabilir ?

En az ortaokul mezunu olanlar bir işletme ile sözleşme yapmak şartı ile kayıt olabilirler. Yaş sınırı yoktur. İşletmede Usta Öğretici Belgesi olması ZORUNLUDUR.

 

Kaç gün okula geleceğim?

Mesleki Eğitim Merkezlerinde bir tam gün okulda yüz yüze eğitim verilmekte, ayrıca uzaktan eğitim yolu ile de diploma fark dersleri verilmektedir. Diğer günlerde öğrencilerimiz çırak olarak çalışmakta ve işletmede uygulamalı mesleki eğitim almaktadır.

 

Mesleki eğitim merkezine ne zaman kayıt olabilirim ?

Kayıtlarımız tüm yıl boyunca mesai gün ve saatleri içinde devam etmektedir. Hali hazırda bir okulda kaydı bulunanlar 31 Aralık tarihine kadar kayıt yaptırdıklarında yıl kaybı yaşamazlar.

 

Mesleki eğitim merkezine kayıt olduğumda mutlaka bir işyerinde çalışmak zorunda mıyım ?

Bir işyerinde çalışmak zorunludur. Kayıt tarihinden itibaren 2 ay içinde bir işletme ile sözleşme imzalamayan öğrencilerin kaydı silinir. İşletmede Usta Öğretici Belgesi olması ZORUNLUDUR.

 

Çırak çalıştırmak için mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırmak zorunlu mu ?

Kayıt yaptırmak zorunludur. 18 yaşından küçükler Mesleki Eğitim Merkezine kayıt olmadan çalıştırılamaz. Yani mesleki eğitim merkezi zorunlu bir eğitimdir.

 

Mesleki eğitim merkezi öğrencisi en az ne kadar ücret alır?

Asgari ücretin net tutarının en az yüzde 30 u kadar ücret alır. Son Sınıfta bu oran yüzde 50 dir. Bunun üzerinde de ücret ödenebilir. Üst sınır yoktur. Üst rakam işletme ile öğrenci/veli arasında belirlenir.

 

Öğrenci sigortalarından aileleri yararlanabilir mi?

İş kazası ve meslek hastalığı primi ödenmekte olup sadece kendisi yararlanabilir. Anne, baba, eş, çocuk vb. yararlanamaz. Emekliliğe sayılmaz.

 

Mesleki eğitim merkezini bitirdiğimde hangi belgeleri alabilirim ?

Sırasıyla KALFALIK ve USTALIK  belgeleri alınabilir. Ustalık belgesi olanlar için düzenlenecek kurs sonunda başarılı olanlara USTA ÖĞRETİCİLİK belgesi verilmektedir. Bunlara ilave olarak LİSE DİPLOMASI alınır.

 

 Öğrencilerin sigorta primlerini işveren mi yoksa okul mu ödüyor ?

Öğrenci sigorta primleri okul tarafından ödenmektedir. Öğrencilere iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ödenmektedir. İşletmenin sigorta yatırma zorunluluğu yoktur. İşletme isterse emekliliğe sayılması için ayrıca sigorta yapabilir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.10.2022 - Güncelleme: 15.08.2023 14:36 - Görüntülenme: 188
  Beğen | 0  kişi beğendi