İşletmelerimizin Dikkatine

İşletmelerimizin Bilmeleri Gereken Hususlar

Saygıdeğer İşletme Yetkilisi;

Okulumuz ile sözleşme imzalayarak işletmenizde çalıştırdığınız çırak ve kalfa öğrencilerimiz adına sizlere teşekkür ederiz.

Sözleşmede ve mevzuatlarda yazılı olan konular hakkında bilmeniz gereken hususları aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

1- Aday çırak ve çırak; öğrenci statüsünde olup, öğrencilik haklarından yararlanır. Bunlar işyerinde çalışan işçi sayısına dahil edilmezler.

2- Okul-İşletme-Veli/Öğrenci ile imzalanan sözleşme gereğince öğrencilerimiz haftada 4 gün, günde 8 saat işletmeye giderek "İşletmede Meslek Eğitimi" görür.

3- Öğrencilerimiz ara tatillerde, yarıyıl tatilinde ve yaz tatilinde de haftada 4 gün, günde 8 saat işletmeye giderek "İşletmede Meslek Eğitimi" görürler.

4- Okul-İşletme-Veli/Öğrenci ile imzalanan sözleşme gereğince öğrencilerimizin sigortası okul tarafından yapılmaktadır.

5- Öğrencilerimiz teorik eğitim için, müdürlüğümüzün hazırlayacağı programa göre 9 ve 10. ile 11 ve 12. sınıfta haftada 1 gün okula gelir.

6- Öğrencilerimiz resmi bayram günlerinde de bayram törenine katılmak üzere ücretli izinli sayılır.

7- Öğrencilerimize ara tatillerde, yarıyıl tatilinde ve yaz tatilinde 30 günü geçmemek üzere ücretli izin verilir.

8- Öğrencilerimiz mesai saatleri dışında çalıştırılamaz. Akşam veya gece vardiyasında da çalıştırılamaz.

9- 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerimize  asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret ödenir. Bu öğrencilerimiz çırak olarak nitelendirilmektedir.

10- 12. sınıf öğrencilerimize asgari ücretin % 50'sinden az olmamak üzere ücret ödenir. Bu öğrencilerimiz de kalfa olarak nitelendirilmektedir.

11- Öğrencilerimize ödemiş olduğunuz ücretler talep etmeniz halinde "Devlet Katkısı" olarak işletmenize geri verilmektedir. (Asgari ücretin % 30'u ve % 50'si olarak).

12- İşletmeler, öğrenciye sözleşme gereği ödenmesi gereken ücreti her ayın başında öğrencinin banka hesabına öder.

13- Maaş dekontunu her ayın ilk haftası elden okul idaresine gönderir.

14- İşletmelerce öğrenciye ödenen ücretin Devlet katkısına ilişkin tutarı aynı ayın en geç yirmi beşinci gününe kadar işletmelere ödenir.

15- 12. sınıf öğrencilerimizin sigorta çıkışları okulun kapandığı gün yapılır.

Mezunlarımızın, okuduğu meslek dalında % 88 istihdam oranı,

11. Sınıf Sonunda Kalfalık Belgesi,

12. Sınıf Sonunda Ustalık Belgesi ve Meslek Lisesi Diploması

Haftanın 1 veya 2 Günü Okulda Teorik, 4 Günü İşletmede Uygulamalı Eğitim,